26 бер. 2009 р.

Вконтакте лучше чем Яценюк. Чем? Чем Яценюк!

«Свершилось!» - сказали би східні друзі, - «коммунизм в прошлом!».

 

Споглядаючи за втіленими амбіціями лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка зявляється відчуття що здоровий ґлузд нарешті дійшов і до Верховної Ради. Він першопроходець нового покоління політиків, не скутих стереотипами радянського минулого, сучасний та «просунутий». Він по-новому використовує останні інформаційні технології, особисто дописує в Твітер, а тепер, копіюючи передвиборчу стратегію Обами, ще й запускає власну соціальну мережу «На Фронт Змін». Браво!

 

Але мова йтиме, не про Яценюка, а, власне, про нову соціалку, яку вважаю приреченою. І не тому, що я проти Арсенія як політика, зовсім навіть навпаки, а тому, що сучасній брендованій спільноті вона просто непотрібна. Можливо, Арсеній кинув свій проект виключно на поталу розробникам, забувши про маркетингову складову, а можливо вся причина в відверто американському баченні передвиборчої гонитви. Слід пам’ятати про велику різницю в виборі маркетингових стратегій на інтернаціональних ринках. На що не завжди звертають увагу американські спеціалісти і не згадали в блювоті, ой, вибачте - в «Blue Water» :)) - хто пам’ятає таку мінералочку?

 

Як не крути, але правильного позиціонування нової мережі поки що не видно, на фоні якого усі зауваження стосовно дизайну, формату і такого іншого, виглядають просто дріб’язковими.  Так вже склалось, що людська свідомість витісняє безліч дрібних стереотипів одним єдиним, для неї найважливішим і серед усього різнобарв’я упаковок, брендів, торгових марок та рекламних повідомлень людина ніколи не обирає пропоноване, а формує своє ставлення самостійно, виділяючи для кожного нового бренду лише одну особисту характеристику, яку деякі маркетологи ще називають особистісною цінністю. Саме тому, усі спроби бренд-менеджерів Fairy зробити свій продукт економним, в підсвідомості споживачів він залишається дорогим, хочете - мажорним, а от нішу економних засобів для миття посуду таки займає Gala. Помилковим є намагання постійно тулити в рекламу Fairy «нові, суперсучасні, виведені в суворо засекречених підземних лабораторіях хімічні формули для економії плину». Люди купують їхню продукцію не з метою економії, а для підвищення чи підтримки власного соціального статусу. Крапка! І соціальні мережі аж ніяк не стали виключенням з правил. (Дещо на тему провальних соціалок можна прочитати тут).

 

То що особливого і нового пропонує «На Фронт Змін»? Ось «Вконтакте», наприклад, дозволяє легко контактувати з друзями, майже повністю заміняючи реальне спілкування, «Одноклассники» - це ностальгічний порив у пошуку старих друзів зі школи та університету, «PROFEO» - місце спілкування виключного бізнес середовища, а «Twitter» - наймобільніша соціальна мережа, в Україні прибарвлена ще й ТОП-менеджментом.

 

Так чим «На Фронт Змін» кращий за них? Що повинно стати причиною переходу на нову соціалку? Які очевидні переваги пропонує користувачам «На Фронт Змін»? Ці прорахунки в позиціонуванні можуть обійтись Яценюку дуже дорого!